Opmåling til trappe

Når du skal have en trappe til dit hjem, er der en række forskellige opmålinger, der er vigtige at foretage. Her på siden finder du en oversigt, der guider dig igennem trappeopmålingen, så du let kan finde frem til, hvilken trappe der passer til præcis dit behov og dit hjem.


Ønsker og behov til en ny trappe

For at finde den rette trappe til dine ønsker og behov skal du tage stilling til, om trappen skal være pladsbesparende og hvor meget. Jo mere pladsbesparende en trappe bliver, jo mindre komfort vil trappen typisk have. Desuden skal du beslutte hvilket forløb trappen skal have – Ligeløb, kvart- eller halvsving.

Ligeløbstrapper kan laves super pladsbesparende, og samtidig holde en god komfort ved at have kotelettrin/vendbare trin.

Kvart- og halvsvingstrapper kan også give en pladsbesparende løsning men, samtidig bevare en god grund og komfort.

Trappens grund er den trædeflade som man har når man går ned af trappen. Som vist på tegningen, er det fra forkanten af trinnet til forkanten på trinnet under.

Er grunden over 18 cm giver det en god komfort, og en hovedtrappe har typisk en grund over 21 cm.

Ønsker man en meget pladsbesparende trappe vil grunden måske være under 18 cm, men der findes trapper med kotelettrin/vendbaretrin. Som på grund af trinnets udformning alligevel får en komfortabel gund over 18 cm.

Trappens grund har desuden også betydning for, hvor meget trappen fylder ud i rummet, også kaldes udladning.


Opmåling af etagehøjde

Hvor høj skal din trappe være. Her skal du måle fra færdigt gulv i stueplan til færdigt gulv på 1. sal. Som vist på tegningen.

Er din etagehøjde 270 cm, så kan du f.eks. bruge en trappe med både 11, 12 og 13 trin.

Jo flere trin du vælger, jo lavere vil stigningshøjden være, og dermed opnår du en bedre komfort. Stigningshøjden findes ved:
Etagehøjde / Antal trin = Stigningshøjden

Den bedst komfort opnåes ved en stigningshøjde mellem 18 - 21 cm.

Ønsker du, at trappen skal fylde så lidt som muligt i rummet, kan du vælge en højere stigning og dermed færre trin. Ved en høj stigning vil du opleve at trappen er mere stejl at gå på.


Opmåling af trappehul

Har du allerede et trappehul, måles bredden og længden (inkl. inddækning). Hullet er afgørende for, hvilke trapper du kan have plads til.

Har du ikke et trappehul, så vælges den trappe du ønsker og hullet laves i den korrekte størrelse. Under hver trappe på hjemmesiden, kan du i fanen Downloads vælge PDF'en "Dimensions". I PDF'en finder du størrelsen på hulmålet til den trappe du ønsker.

I dette eksempel er der valgt en kvartsvingstrappe med 14 trin.

De sorte pile og tal viser trappens mål, og de røde pile og tal viser hulmålets/trappehullets størrelse.

Hulmålet skal være min. 7 cm bredere end trappen inkl. gelænder. Monteres der gelænder på begge sider af trappen, skal hullet være min. 10 cm bredere.


Opmåling af etageadskillelse/dæktykkelse

Tag målet fra loftet i stueplan til det færdige gulv på 1. sal, som vist på tegningen.

Dæktykkelsen skal som min. være stigningshøjden + 2 cm.

Stigningshøjden findes ved:
Etagehøjde / (Antal trin + 1) = Stigningshøjden

Eksempel:
Etagehøjde: 260 cm
Antal trin: 12 stk.
Stigningshøjde: 260 / (12 + 1) = 20 cm

Det vil sige at dæktykkelsen som min. skal være: 20 + 2 cm = 22 cm. Dette gælder for trappemodellerne: ATLANTA, DALLAS, BASEL, BOSTON, CORK, DUBLIN, BERLIN, FRANKFURT, HAMBURG, men ikke vore andre modeller.



Vi anbefaler at du altid kigger i trappens montagevejledning, hvor en min. dæktykkelse vil være angivet.


Husk at tage højde for skråvægge

Skråvægge kan have indflydelse på, om der er plads til trappen. Det anbefales at der er en frihøjde på 200 cm, fra skråvæggen (eller loftet) og lodret ned til trinnet under.

Trappens mål kan markeres på gulvet med malertape og trinnene på væggen. Så kan man tydeligt se og måle om der er plads nok.